10 gewoontes uit het Zen boeddhisme die jou aan het stuur van je leven zetten.

“We zijn wat  we  herhaaldelijk  doen.

Excellentie is dus geen  handeling, maar een  gewoonte.”

– Aristoteles-

Het is een cliché, 21 dagen zouden voldoende zijn om een slechte gewoonte af te leren of een nieuwe, betere gewoonte te kweken. Ontdek verder in de blog de 10 Zen-regels die je op weg helpen naar nieuwe geplogenheden en meer zelfleiderschap.

Begin mei peilde ik al eens naar met welke fijne dingen mensen door zouden gaan, ook na de pandemie die we nu kennen.

Dat bleken dingen te zijn als: ‘specialere dingen koken in het weekend’, ‘online meditaties en workshops in de plaats van tv’ of ‘tijd maken voor een zonsondergang wandelingetje’. Allemaal zaken die ons op een of andere manier deugd doen, dingen die we hebben geleerd of ontdekt of terug hebben opgenomen tijdens de afgelopen 2 maanden.

Dichter bij onszelf

Deze voorbeelden brengen ons dichter bij onszelf en bij diegenen die echt belangrijk zijn voor ons. Activiteiten die ons het gevoel geven dat we er van kunnen ‘bijtanken’ en die ons op een of andere manier meer grip geven op het leven – hoe anders dat op het moment ook is. Blijkbaar zijn het ook de activiteiten waarvan we merken dat ze ons ontwikkelen en vooruit helpen. Het klinkt misschien gek, maar Corona heeft ons in het proces van nieuwe gewoontes kweken, geholpen. Je kan immers niet buiten, de rush om ons heen valt plots stil, je zit in je kleine cocon die je dwingt stil te staan bij wat is echt van tel enerzijds en ons aanzet om nieuwe dingen te gaan ontdekken. Resultaat? Nieuwe gewoontes omdat we gedurende de afgelopen 2 maanden daarop geconcentreerd waren – zonder afleiding van externe prikkels en verleidingen.

Gewoontes kweken vraagt inspanning én doorzetting

Volgens Brits onderzoek uit 2018 moet je minstens 2 maanden uittrekken om gewoontes te vormen. Het zou namelijk gemiddeld 66 dagen duren voordat je nieuwe gewoonte een automatisme wordt, andere bronnen spreken zelfs van 90 dagen eer een gewoonte een reflex wordt. Houd er uiteraard ook rekening mee dat de duurtijd afhankelijk is van hoe moeilijk je voornemen is. Opgeven is dus niet aan de orde.

 Wat met hervallen in oude gewoontes?

En zelfs als je een keertje hervalt in oude gewoontes (je hebt na die drie glazen wijn toch besloten een sigaret op te steken), is dat geen reden tot paniek. Want volgens de onderzoekers verstoorde die kleine uitschuivers nauwelijks het proces om je de gewoonte eigen te maken. Het komt er op aan om vol te houden en niet op te geven wanneer je één keer ‘faalt’.

Volgens het Zen boeddhisme zijn dat de volgende 10:

 1. Slaap
  Slapen is een essentieel onderdeel van ons. Als we niet voldoende slapen, kunnen we niet functioneren.
 2. Medeleven
  Zelfmededogen, jezelf vergeven en vrede vinden in jezelf. Je bent tenslotte maar een mens. Met mildheid zie je de fundamentele goedheid in alle mensen, en dit zal je helpen in het begrijpen  van acties van anderen.
 3. Bescheidenheid
  We mogen niet toestaan dat onze trots en ons ego ons weerhoudt goed te  doen in de wereld. Het leven is  geven en nemen.
 4. Het denken
  Stop met alles te overdenken.  Sta niet toe dat je geest constant in gedachten dwaalt, laat je niet meeslepen in allerlei gedachten. Je zal zo geen vrede vinden.
 5. Rush
  Wees niet overhaast. Als je haastig bent, ga je zeker fouten maken vroeg of laat.
 6. Timing
  Timing is alles zal op zijn plaats laten vallen op het perfecte moment. Dwing dingen niet af, dan gaat het over het algemeen mis. 
 7. Verleden
  Heb geen spijt van de dingen die je niet dienden. Je verleden definieert je niet, het zou je sterker, wijzer en beter moeten maken.
 8. Meditatie
  Meditatie is goed voor de geest en lichaam. Het zal je helpen je geest helder te maken en innerlijke vrede te vinden.
 9. Geven
  Het leven is een constant spel van geven en ontvangen. Het gaat niet om geschenken, de beste vorm van geven is liefde delen, er zijn en mededogen tonen.
 10. Moment
  Leef in het moment, alsof morgen niet is beloofd. Geniet van elk moment van je leven alsof het je laatste seconde is. Doe die dingen waarvan je weet: ‘mocht ik er morgen niet meer zijn, dan mag ik dat niet gemist hebben’.

 Denk je nu, ja maar dat zijn clichés. Dat kan, dat mag … dan eindig ik met volgende vragen: ‘Hoe weet jij dat? Heb je het al geprobeerd? En wat als je er nu morgen eens mee aan de slag ging?’

Wil je meer weten? Jezelf beter leren kennen en onderzoeken hoe jij kan ontwikkelen en groeien als persoon en in je werk of zaak? Goed nieuws, je hoeft de weg naar meer bewustwording en zelfontwikkeling niet alleen te gaan. Ik ga graag met je mee!

en we kijken samen wat best bij jou past op weg naar meer zelfleiderschap.

*Wat is Zen?

Zen of chán is een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op dhyana oftewel concentratie-meditatie. Hiermee zou inzicht verkregen worden in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. Chán is een van de grotere Chinese scholen in het mahayana-boeddhisme. In Japan en het westen is de school bekend onder de naam zen (Japans 禅). Zen legt de nadruk op za-zenmeditatie als middel tot verlichting. Het Japanse woord zazen betekent ‘zittend mediteren’. Toch is zenmeditatie idealiter niet alleen concentratie, maar ook aandacht: het gewaarzijn van de voortdurende verandering van ons bewustzijn, van alle prikkels die we opnemen en de automatische reactie daarop van onze geest.